ГалерияПроекти

Европейска програма “Плод в училище”

Учениците от 29 СОУ “Кузман Шапкарев” – начален етап всеки ден получават безплатен плод, съгласно прилагането на схемата “Училищен плод”

Съпътстващите педагогически мерки, прилагани по проекта се провеждат във всеки един клас по утвърден от директора график.

С интерес протече мероприятието в ІVа клас с класен ръководител г-жа Наталия Лазарова. Учениците придобиха знания за производството на цитрусовите плодове. Особен интерес предизвика представената презентация за Празника на цитрусовите плодове .  Учениците научиха, че във френския град Ментон, който е на Френската Ривиера се провежда Празника на цитрусовите плодове. Придружен от придворните лимони и цяла цитрусова свита действието открива принц Лимон. Градчето се намира на границата с Италия, разполага с топъл климат и много слънце за отглеждане на лимони, портокали и други цитрусови плодове. Топлият климат на Френската Ривиера позволява да се отглеждат до три реколти годишно. Очаквайки най-голямата реколта от цитруси през март, градът провежда необичаен празник, който се превръща в един фантастичен модел на страната на цитрусите.

По време на фестивала Ментон е окъпан в жълто-оранжеви цветове. Украсяват се къщите и улиците, правят се гигантски кукли, композиции и скулптури от лимони и портокали. Някои лимонени композиции достигат 10 метра височина. По главната улица на Ментон преминават процесии на цитрусови произведения на изкуството. В Ментон се издигнат портокалови замъци, приказни герои оживяват от лимони и израстват много дървета от цитрусовите плодове. Всички желаещи могат да опитат новите сортове лимони, както и напитки и сладкиши от плодовете. Вечерта жителите на Ментон се забавляват с фойерверки, а в града се провеждат представления на десетки фолклорни музикални групи. Фестивалът на цитрусите в Ментон ежегодно събира стотици хиляди посетители. За подготовка на празника се използват до 130 тона цитрусови плодове

На 23.11.2011г. с учениците от ІІ клас бе проведена беседа на тема “Ябълката – вкусен и полезен плод”. Децата с интерес изслушаха разказа на г-жа Петканина за произхода на ябълката, за видовете ябълки, за начините на съхранение. Беше подчертано, че ябълката съдържа много витамини и минерали, което я прави полезна и необходима храна.

Учениците научиха, че ябълките са били много важна храна в Азия и Европа за хилядолетия. Те бяха впечатлени и от факта, че годишната продукция на ябълки в световен мащаб надминава 55 милиона тона, което съответства на брой от около 10 милиарда ябълки.

В деня на ябълката учениците от ІІ клас  рисуваха, моделираха ябълки от пластелин и ги изработваха с техниката “папие маше”.

 

На 24.01.2012г. в ІІІ а клас, с класен ръководител г-жа Даниела Зарева се проведе беседа на тема:

„ Най-полезните плодовете през зимата“.

Г-жа Зарева представи на учениците интересна презентация описваща някои от най-полезните и нужни плодове за човешкия ортанизъм през зимния период.

За първия плод – КИВИ, учениците научиха, че съдържа цели 100 милиграма витамин C, което е достатъчна дневна доза за заздравяване на имунната система. Кивито също е идеалната храна за предпазване от чернодробни проблеми, както и че е много важно за здравето на белите кръвни клетки. Плодът съдържа също витамин E и малко количество витамин А и е само 25 калории. Изключително богато на антиоксиданти, кивито е вкусно и в салата – плодова или пък зелена.

За втория плод – Нар, учениците научиха, че е богат на на много витамини B – B1, B2, B3, B5, B6 и B9, както и на витамин C. Съдържа също калция, желязо, магнезий, фосфор и цинк, както и диетични влакна. Изполва се широко в медицината и козметиката, включително срещу артеросклероза и при нарушаване на кръвообращението и дори простуда.

Третият плод, който е особено полезен зимата – Райската ябълка (Персимон). Интересно беше на третокласниците да научат, че този плод е от вида на сливите. Мощен антиоксидант, той помага срещу диабет и намалява разрушаването на клектите. Може да се консумира суров, варен или готвен.  Райската ябълка е богата на въглехидрати и диетични влакна, съдържа също витамини C и B9, сода, калций и желязо. Суровият плод се използва в народната медицина и за спиране на кървенето при хемороиди, както и срещу дизентерия и диария. В традиционата медицина се използва и при лечения на стомаха.

Последният плод, за който научиха интересни неща беше Помелото. Помелото е плод от Южна Азия, подобен на грейпфрута. С изключително богато съдържание на антиоксиданти, помелото дори се използва срещу разпространението но раковите клетки в организма. Препоръчва се за десерт.

След представяне на презентацията и събеседване, кой какъв плод от изброените обича, учениците се разделиха на два екипа и си направиха плодова салата, включваща изброените плодове.

Снимки от събитието са публикувани в училищния сайт – www.sou29.com. и отразени на табло във фоайето на І етаж.

 

[nggallery id=61]