Ако спечеля, печеля за цял народ — ако загубя, губя само мене си.

         Васил Левски  е псевдонимът, с който е известен Васил Иванов Кунчев, български революционер, идеолог и организатор на българската национална революция, национален герой. Основател е на Вътрешната революционна организация (ВРО) и на Българския революционен централен комитет (БРЦК). Известен е и като Апостола на свободата заради организирането и разработването на стратегията за освобождаване на България от османско иго. Той пътува по страната и създава тайни районни комитети, които да подготвят националния бунт. Неговата мечта е чиста и свята република, в която всички да имат равни права, независимо от етническата си и религиозна принадлежност. Създадената от него Вътрешна революционна организация е основата, върху която стъпват организаторите на Априлското въстание. Това въстание и последвалата Руско- турска война  довеждат до възстановяване на държавата България  на европейската карта.

         Роден е  на  18. 07. 1837 г. в  Карлово в семейството на Иван Кунчев Иванов и Гина Василева Караиванова. Левски бива заловен при Къкренското ханче от турската полиция. За негови предатели се считат поп Кръстьо и Димитър Общи. Левски е отведен в  София, където го очаква неравен процес.  Присъдата е изпълнена на 19 февруари, 1873 г. в околностите на София. Мястото на обесването на Васил Левски се намира в центъра на днешна София, където е издигнат негов паметник.


Можете да оставите коментар по-надолу в страницата. Обратните известявания не са разрешени в момента.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>