ГалерияНагради и постиженияНовини

Ученици от 29 СОУ “Кузман Шапкарев” в Народното събрание

С трепет и вълнение ученици от 29 СОУ „Кузман Шапкарев“ посетиха  Народното събрание. По време на визитата разгледаха сградата, която е исторически, архитектурен и художествен паметник на културата от национално значение, както и се  запознаха в детайли с работата на народните представители. Правителственото решение за построяване на Парламента е взето на 04.02.1884 година, като по това време министър-председател е Петко Каравелов. Проектът е изработен от архитект Константин Йованович. На фронтона на сградата е изписан девизът : “ Съединението прави силата“. Народното събрание е единственият законодателен орган у нас.

Образователното посещение в Парламента бе осъществено с помощта на г-жа Цветемира Берова, г-жа Гергана Узунова и инж. Р.Ангелова. Учениците обогатиха своите знания за историята и дейността на Народното събрание, разгледаха парламентарните зали, срещнаха се с народни представители и натиснаха парламентарния звънец, с който през 1879 година е открито учредителното събрание и датира от 15 век.

„Много пъти съм минавала покрай сградата на Парламента, но и през ум не ми е минавало, че един ден  ще вляза вътре и че ще бъде толкова вълнуващо за мен това изживяване – споделя Станислава Ташкова, ученичка от 12 в клас. Енергията, с която човек се зарежда, когато пристъпи прага на Народното събрание, е неописуема. Старинността и архитектурата на сградата са великолепни и внушителни. Пленяващи са залите, коридорите и стълбите, които са в стила на неоренесанса. Незабравим е мигът, в който седнах на мястото на председателя на Народното събрание – г-жа Цецка Цачева. С особен интерес слушах изказванията на народните представители в  представителната ложа за гости. Усетих тръпки от радост, че ставам ‘част от летописната история на Парламента“ – допълни Станислава.

Незабравим е денят за учениците: Ани Силянова, Йоанна Димитрова, Станислава Ташкова, Зорница Маркова, Елизабет Иванова, Христо Ватев, Георги Мандала, Александра Александрова, Деница Петрова, Тереза Дурева, Бойка Димова, Петя Димитрова, Дориана Дейкова, Цветина Тодорова, Мария Чаракчиева, Ралица Иванова, Габриела Павлова, Джулия Евгениева, Мария Табакова.

Цветемира Берова – старши учител български език и литература

[nggallery id=30]