Бележити дати

Отбелязваме „Часът на Земята“

В последната събота на месец март милиони хора от цял свят символично изгасят осветлението в домовете си между 20:30 и 21:30 ч. Това е най-мащабната инициатива, посветена на опазването на планетата – „Часът на Земята“. За 15-та поредна година в нея ще се включат близо 190 държави. Идеята е да обединим мисли и действия и да подарим 60 минути на планетата, с които да покажем уважението и отговорността си към нея. Екипът на 29. СУ се присъединява към благородната кауза.

През 2021 г. WWF посвещава своята инициатива „Часът на Земята“ на връзката между човека и животните. Фокусът е върху опазването на биоразнообразието, което намалява с драстични темпове. Само за 50 години сме изгубили 68% от популациите на диви животни. Затова „Часът на Земята“ в България обръща специално внимание на грижата за един емблематичен за нашите гори вид – кафявата мечка, чието оцеляване е изложено на сериозен риск през последните десет години. В опит да противодейства на тази негативна тенденция, в края на 2020 г. WWF е заявила желанието и амбицията да започне дългосрочна научно базирана програма за опазване на мечките и предотвратяване на потенциални конфликти с хората. Подробности за инициативата може да намерите в сайта wwf.bg/mechki.

Заради противоепидемичните мерки и тази година „Часът на Земята“ ще се пренесе във виртуалното пространство – от 20:30 часа започва онлайн концерт, който може да се гледа на страницата на WWF-България във Фейсбук.