ГалерияНовини

Ученици от 29 СОУ посетиха изложбата „В памет на братя Миладинови”

За учениците от 29 СОУ „ Кузман Шапкарев” вълнуващ и емоционален ще остане разказът за подвига на братя Миладинови.  В централното фоайе  на Народната библиотека „ Св.св. Кирил и Методий” от вчера е открита изложба  „В памет на братя Миладинови”, посветена на 150 години от гибелта им.

Експозицията доближава посетителите до най-важните моменти от живота и дейността на братята от Струга като въодушевени борци за българска църква и училище, както и като личности, събрали, съхранили и показали пред света богатството и красотата на нашето народно творчество.

На изложбата могат да се видят в единадесет витрини част от оригиналните документи на Димитър и Константин Миладинови от сбирките на Български исторически архив при Националната библиотека. Сред тях изпъкват писмата от Димитър Миладинов до братя Робеви – ярко свидетелство за възраждането на българския дух в Македония. Забележителни са и стихотворенията, написани от Константин Миладинов. Впечатляват и редките книги и възрожденската периодика, предоставени от отдел Ръкописи и старопечатни книги.

В централната витрина е разположен „драгоценен” екземпляр от шедьовъра на братя Миладинови, сборникът „Български народни песни”. Книгата, публикувана в Загреб през 1861 г., носи печат от библиотеката на благодетеля епископ Йосип Щросмайер, както и собственоръчна бележка от изтъкнатия изследовател на документалното наследство на Стружките братя Никола Трайков.

Тринадесетте табла на изложбата съставят ясен, стегнат и впечатляващ разказ за подвига на Миладинови. Показани са многобройни спирки по техния път от родния град Струга до Цариград. Двамата братя не са самотници в славното си дело. На отделно табло са събрани портретите и е отдадена почит на техни съратници, сред които са Георги Раковски, Александър Екзарх, Любен Каравелов.

Експозицията засяга важни въпроси за ролята на личностите в Българското възраждане и мястото на Македония в него, относно значението и красотата на народното творчество, за отношенията между българи, гърци, хървати, руснаци в стремежа към просвещение и книжовност. На основата на  повече от сто избрани експоната и на прецизните анотации, които ги поясняват, посетителите сами могат намерят свои отговори.

Автори на изложбата са Елисавета Миладинова, Александър Гребенаров и Любомир Георгиев. Художественото оформление на таблата е дело на Надя Николова. Художник на витрините е Миролюба Вълчева. Изложбата е открита до 15 април 2012 г.

Цветемира Берова – старши учител, български език и литература

[slideshow id=71]