АкцентиНовини

Осмокласник направи умно кошче за боклук

Осмокласник от 29. СУ разработи модел на кошче, чийто капак се отваря сам, докато към него лети боклук. Инсталацията предизвика голям интерес в Деня на отворените врати, когато клубът „Първи стъпки в роботиката“ с ръководител г-н Никола Бакърджиев представи своята дейност.

Присъстващите бяха впечатлени и от останалите проекти на учениците от клуба – „Светофарна система“, „Дигитален циферблат“, „Плейър с бутон“. След кратка презентация на г-н Бакърджиев участниците от осми и девети клас разказаха как са изработили моделите.

Виктор Пилов от 8.б, който е автор на умното кошче, сподели, че му е било трудно, но много интересно. Той е участвал в програмирането на микроконтролерите. Боромир Христов от 9.б, който работи по десетки изобретения и рационализации, този път привлече вниманието с радио, захранвано безжично. Той е изготвил хардуера на всеки от проектите. Дизайнът на моделите пък е дело на Виктория Иванова от 8.а, която има и талант на художник.

След края на представянето всеки от присъстващите имаше възможност за разгледа и изпробва инсталациите.

Младите ни програмисти и изобретатели учат в паралелки със STEM профил „Софтуерни и хардуерни науки“, който дава възможности за реализиране в IT сектора, за творческа и приложна дейност в областта на мултимедийните информационни технологии и уеб системи, за разработване на софтуерни и арт продукти.

За предстоящата учебна 2024/2025 г. 29. СУ ще приеме осмокласници в още 4 паралелки с този профил.