ГалерияПроекти

Ученици от 29 СОУ станаха част от летописа на Народното събрание

Незабравим е денят за членовете на Ателие ” История на българските институции и организации”, в който посетиха Народното събрание.

Образователното посещение на Парламента бе осъществено с помощта на г-жа Цветемира Берова, ръководител на ателието. Учениците обогатиха знанията си за дейността и историята на единствения законодателен орган у нас и станаха част от летописната история на Народното събрание.

Сградата на Парламента заема централно положение в композицията на площад “Народно събрание”. Стилът и е неоренесанс, като на фронтона е изписан девизът: “Съединението прави силата”. Правителственото решение за построяване на Парламента е взето на 04.02.1884г., като по това време министър – предсетател е Петко Каравелов.

Народното събрание е върховен представителен орган на държавната власт , упражнява парламентарен контрол и се състои от 240 народни представители. По време на визитата в Парламента учениците разгледаха парламентарните зали, срещнаха се с народни представители, натиснаха парламентарния звънец, с който през 1879 г. е открито учредителното събрание и датира от 15 в.

“Усетих тръпки от радост и силно вълнение в момента, в който прекрачих прага на Народното събрание – споделя Даниела Божилова , ученичка от 10а клас. Много пъти съм минавала покрай сградата на Парламента, но срещата ми с Народните представители, разходката в кулоарите ще бъде незабравима за мен. Докосвайки се до тази неповторима атмосфера, у мен се породи силна емоция. Впечатлена съм от великолепната архитектура на сградата, която е исторически архитектурен и художествен паметник на културата от национално значение. Незабравим е моментът, в който натиснах парламентарния звънец и седнах на мястото на Предстедателя на Народното събрание – г-жа Цецка Цачева. Искаме да искажем благодарност на г-жа Берова за осъщественото образователно посещение” – допълва Даниела.

Денят остана незабравим за членовете на Ателието: Владимир Димов – 9а клас, Виктор Анастасов – 9а клас, Аси Ангелов – 9б клас, Мариан Витков – 9 б клас, Робин Генков – 9 б клас, Гюлейман Асенова – 10 а клас, Даниела Божилова – 10 а клас, Малвина Сашова – 10 а клас.

Цветемира Берова, старши учител , Български език и литература

[nggallery id=78]