Примабалерината Веса Тонова гостува в 29 СОУ

Незабравим е денят за учениците от 5 и 6 клас, които се потопиха в магията на балетното изкуство на срещата с примабалерината Веса Тонова. От 1989 година тя е в състава на Националната балетна трупа, а сега е директор на балета на Русенската опера. В разговора бе отбелязано, че балетът е сценично изкуство, създадено на основата на драматургията, музиката, пантомимата, сценографията и хореографията. Основно изразно средство е танцът.

Началото на професионалното балетно изкуство в България се поставя през 1927 година и един от първите балетмайстори е Анастас Петров. През годините българската балетна школа се е доказала и днес наши балетни артисти са на водещи позиции във всички големи световни театри. Ученици от пети клас припомниха думите на Махар Вазиев за балета на Веса Тонова: “Това е балерина със забележителни способности и професионализъм. Движенията са изящни и чисти, ръцете са толкова изразителни, че просто ми спира дъхът. Нейното изпълнение е като учебник и ме кара да настръхвам.” Тя е лауреат на най-големите международни балетни конкурси в младежка възраст ( от 1986г до 1990 г.) – САЩ, Франция, България,Япония, Русия.Изпълнява главните роли в ” Ромео и Жулиета”, “Жизел”, “Лешникотрошачката”, “Спящата красавица”, “Пепеляшка”, “Лебедово езеро” и др.

Силно бяха аплодирани изпълненията на учениците от музикалното училище и думите на г-жа Тонова за обаянието и магията на балетните форми : ” Балетът е музика за очите. Музиката е особен вид светоусещане и емоционална сетивност, която свързва вътрешната същност на човека с външния свят.Танцът идва от вътрешната пулсация и ритъма на сърцето. За мен балетът е най-свободният начин за изразяване, начин на мислене, начин на живот”-подчерта примабалерината.

Цветемира Берова-старши учител, български език и литература


Можете да оставите коментар по-надолу в страницата. Обратните известявания не са разрешени в момента.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>