АкцентиНовиниПроекти

Открит урок: Откъде пари за Малдивите?

Ученици от IX „а“ и IX „б“ клас се пренесоха на Малдивите за час. Това стана по време на интердисциплинарен урок, в който те имаха възможност да приложат своите познания по математика, география и икономика, технологии и предприемачество, информационни технологии, чужди езици.

Проектът на тема „Откъде пари за Малдивите?“ бе разработен и представен от деветокласниците, участващи в групата за занимания по интереси „Математиката е за всички“. Децата планираха мечтаната почивка с помощта на своите учители по математика и по география и икономика – г-жа Антоанета Иванова и г-жа Мими Гацева.

Дейностите бяха разпределени между различни екипи, които извършиха съответните проучвания, пресмятания и обработка на събраните материали.

След като се запознаха с географските характеристики на островната държава, учениците започнаха да умуват как да финансират ваканцията си там. Избраха си различни професии и на базата на заплатите в съответните сектори проучиха възможностите. Всеки екип представи своя план на разходите за самолетни билети, нощувки в хотел, посещения на забележителности и забавления. След това направи сравнителен анализ на условията за кредитиране от различни банки. Учениците показаха добра финансова култура и предложиха най-изгодните варианти. На финала си пожелаха след 10 години да получават такива заплати, че да празнуват на Малдивите годишнина от завършването си, без да се е налага да теглят кредит.