УЧЕНИЦИ ОТ 29 СОУ ПОСЕТИХА ИЗЛОЖБАТА „БЪЛГАРИЯ В ЕВРОПА”

Членовете на Ателие „ История на българските институции и организации” посетиха изложбата „ България в Европа”, посветена на 150-годишнината от рождението  на големия български учен и общественик професор Иван Шишманов.

Експозицията проследява живота и дейността на радетеля за обединена Европа.Илюстративният материал е събран от фондовете на Научния архив на БАН, архивите на Фрайбург, Лайпциг, Виена и др.

Изложбата показва „европейската траектория” на Иван Шишманов – първият български институционалист от европейски мащаб, който през 1926 година е сред основоположниците на съвременната европейска идея.

Пътят на Иван Шишманов, започнал от Свищов, преминал през Виена , Йена Женева, Лайпциг-показва как той съчетава знание и усвояване на културата, които сам превръща в средство за общуване и разбирателство между народите.

Експозицията, подредена в централната сграда на БАН, ще бъде представена и в Европейския парламент в Страсбург, на международни форуми в Германия, Австрия и Швейцария.

ЦВЕТЕМИРА БЕРОВА – старши учител, български език и литература


Можете да оставите коментар по-надолу в страницата. Обратните известявания не са разрешени в момента.

One comment on “УЧЕНИЦИ ОТ 29 СОУ ПОСЕТИХА ИЗЛОЖБАТА „БЪЛГАРИЯ В ЕВРОПА”

  1. румяна конева on said:

    Поздравявам госпожа Берова за инициативата да заведе учениците на изложбата, посветена на 150-годишнината от рождението на професор Иван Шишманов. Изложбата е предназначена и отправена именно към младите, към идните поколения. Съжалявам, че не ми се е обадила предварително, защото можех да разкажа на учениците още много неща за големия учен и общественик. Готова съм да отговарям на учениците и допълнително, ако имат интерес.
    Автор на изложбата: доц. д-р Румяна Конева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>