1 НОЕМВРИ- ДЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

     

      Скъпи колеги, отново е 1 ноември – денят, в който почитаме народните будители, благодарение на които българският народ е запазил вярата си в духовните ценности, в морала и доброто.За първи път празникът се чества през 1909 година в град Пловдив. От 1 ноември 1923г. с указ на цар Борис Трети е обявен за общонационален празник. През 1945г. е забранен, а възобновяването му  е прието от 36 -то Народно събрание на 28 октомври 1992г. Тогава е обявен официално за Ден на народните будители. Св. Иван Рилски Чудотворец е сочен като един от първите, благодарение на които българинът започва да вярва във възвишения идеал и в поставянето на духовното над материалното. После светите братя Кирил и Методий ни дадоха азбуката, а техните ученици я разпространиха по земите ни. Векове по-късно Паисий Хилендарски ни попита защо се срамуваме да се наречем болгари и ни припомни славното ни минало. След него Софроний Врачански, пръв разбира, че за да осъзнае истинската си сила в борбата за свобода, един народ трябва да бъде преди всичко образован.

Честит 1 ноември – Денят на народните будители!Можете да оставите коментар по-надолу в страницата. Обратните известявания не са разрешени в момента.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>