29. СУ "Кузмaн Шапкарев"

29. СУ "Кузмaн Шапкарев"

Училище, което сбъдва мечти

АкцентиБележити дати

Ден без тютюнопушене

Всяка година третият четвъртък на месец ноември се отбелязва като Ден без тютюнопушене. Тази година това е 19 ноември.

Традицията е възникнала през 1971 г. в град Рандолф, САЩ, когато американецът Артър Мълейни накарал своите съграждани да спрат да пушат поне за един ден. По този начин те спестили средства и основали фонд към местното училище за отпускане на стипендии. Към средата на 70-те години на миналия век идеята на Мълейни придобила голяма популярност в САЩ, след което през 1977 година Американската общност за борба с рака обявява всеки трети четвъртък от месец ноември за ден против тютюнопушенето. На този ден хора по цял свят спестяват пари, като не пушат, и инвестират спестените по този начин средства в благородни каузи, насърчаващи здравословния начин на живот и ограничаване на тютюнопушенето.

По данни на Световната здравна организация (СЗО) пушенето и други видове консумация на тютюн убиват над 7 млн. души всяка година , което представлява увеличение с 3 милиона от началото на века. Така тютюнът става най-голямата предотвратима причина за смърт в световен мащаб. В същото време тенденцията за повишаване на смъртността се очаква да се задържи, като от организацията очакват тя да достигне до 1 млрд. души годишно в края на века.

По традиция на този ден се призовава всеки пушач да откаже цигарите в името на своето здраве и здравето на близки и приятели, които присъстват в обкръжението му като пасивни пушачи.

Тютюнопушенето увеличава риска от сърдечен удар, особено при хора, които страдат от високо кръвно налягане. Никотинът, който се съдържа в цигарите, уврежда кръвоносните съдове. Това води до рязко повишаване на кръвното налягане. При хора, които употребяват цигари, смъртността от сърдечно-съдови заболявания е по-висока спрямо онези, които не пушат или са отказали цигарите. Колкото повече цигари пуши един човек, толкова рискът за неговото здраве е по-голям.