АкцентиБележити дати

Ден без тютюнопушене

Всяка година третият четвъртък на месец ноември се отбелязва като Ден без тютюнопушене. Тази година това е 19 ноември.

Традицията е възникнала през 1971 г. в град Рандолф, САЩ, когато американецът Артър Мълейни накарал своите съграждани да спрат да пушат поне за един ден. По този начин те спестили средства и основали фонд към местното училище за отпускане на стипендии. Към средата на 70-те години на миналия век идеята на Мълейни придобила голяма популярност в САЩ, след което през 1977 година Американската общност за борба с рака обявява всеки трети четвъртък от месец ноември за ден против тютюнопушенето. На този ден хора по цял свят спестяват пари, като не пушат, и инвестират спестените по този начин средства в благородни каузи, насърчаващи здравословния начин на живот и ограничаване на тютюнопушенето.

По данни на Световната здравна организация (СЗО) пушенето и други видове консумация на тютюн убиват над 7 млн. души всяка година , което представлява увеличение с 3 милиона от началото на века. Така тютюнът става най-голямата предотвратима причина за смърт в световен мащаб. В същото време тенденцията за повишаване на смъртността се очаква да се задържи, като от организацията очакват тя да достигне до 1 млрд. души годишно в края на века.

По традиция на този ден се призовава всеки пушач да откаже цигарите в името на своето здраве и здравето на близки и приятели, които присъстват в обкръжението му като пасивни пушачи.

Тютюнопушенето увеличава риска от сърдечен удар, особено при хора, които страдат от високо кръвно налягане. Никотинът, който се съдържа в цигарите, уврежда кръвоносните съдове. Това води до рязко повишаване на кръвното налягане. При хора, които употребяват цигари, смъртността от сърдечно-съдови заболявания е по-висока спрямо онези, които не пушат или са отказали цигарите. Колкото повече цигари пуши един човек, толкова рискът за неговото здраве е по-голям.