Галерия

ДНИ НА ИЗЯВАТА ПРЕД КОЛЕДА

Рождество Христово е един от най-светлите християнски празници, а вечнозеленото дърво е най-популярният му символ, превърнал се в неизменна част от обредността на този ден.

            Българската обредна традиция, свързана с Бъдни вечер и Коледа, е богата и разнообразна. Във всички християнски народи има три общи елемента на коледното празнуване: Бъдника, коледната елха и коледните подаръци. Традиция за малки и големи в 29 СОУ „К. Шапкарев“ е поставянето и украсяването на пъстроцветна елха. Окичена с гирлянди, червени топки и звездички за всички тя е символ на предстоящите коледни празници. В навечерието на Коледа запалването на елхата се е превърнало в ритуал, а песните около нея в омиротворяващ акт.

             Коледното настроение се допълва от богата и пъстра палитра  в дните на изявата. Учениците от 1 до 12 клас проявяват своя творчески талант и естетически усет в надпреварата за първото място в конкурсите за най-оригинално и вкусно кулинарно изделие,  за най-красив гирлянд, за най-красиво изработен коледен предмет, за най-оригинален коледен карнавален костюм. Активно е и участието им в изработването на коледни картички и календари, в подготовката на благотворителен базар, празнична томбола и  училищна украса.

             Цветемира Берова-старши учител, български език и литература

[nggallery id=95]