АкцентиНовиниПолезна информация

Важни промени в НВО и ДЗИ

Заради предстоящите избори националното външно оценяване по български език и литература в 10. клас, насрочено за 10 юни, ще започне в 11,00 ч., а не в 8,00 ч. Така училищата с изборни секции ще могат спокойно да организират провеждането му.

Промените и новостите в организацията и провеждането на НВО и ДЗИ бяха представени на съвещание на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков с началниците на регионалните управления на образованието в страната. 

За първи път учениците, които не могат да се явяват на НВО поради здравословен проблем, наложил болничен престой, поставяне под карантина или изолация, както и поради смъртен случай в семейството, ще имат право на допълнителна дата за полагане на съответния изпит. Тя ще се определи след подаване на заявление, към което родителите ще трябва да прибавят копия на документите от болничното заведение, доказващи болничния престой, от регионалната здравна инспекция – за наложената изолация, съответно карантина, или копие на препис-извлечение от акта за смърт. Заявлението се подава в РУО до седем работни дни след редовната дата за провеждане на съответния изпит.

Друг нов момент е, че на седмокласниците ще се даде повече време за работа по първата част от изпитите – така те ще разполагат със 75 мин. вместо традиционните 60 мин., за да могат да работят спокойно и да покажат знанията си. В теста по математика ще има две задачи повече с избираем отговор за сметка на две задачи по-малко с кратък свободен отговор. За 10. клас пък изпитът по БЕЛ ще включва две задачи по-малко, за да имат повече време за мислене. За десетокласниците изпитът ще е по-практически ориентиран, за да се измерят умения.

За първи път зрелостниците ще имат възможност за повторно явяване на ДЗИ за повишаване на резултата. Оценката от този изпит ще може да се използва само при кандидатстване във висше училище.