АкцентиНовини

Ученици се учат на данъчна политика в НАП

Ученици от 29. СУ “Кузман Шапкарев“ гостуваха в Националната агенция по приходите (НАП), където имаха възможност да се запознаят с тънкостите на данъчната политика и да повишат финансовата си грамотност. Главният секретар Николай Мишовски лично ги запозна със структурата и работата на агенцията. Учениците се интересуваха какво се случва, ако някой укрива данъци, и какви са възможностите за стаж в НАП. Николай Мишовски отговори на въпросите им и изтъкна, че децата имат привилегията да бъдат в зала, в която са се вземали едни от най-важните решения за държавата във финансовата сфера.
По време на презентацията стана ясно, че в структурата на НАП работят 8 000 души и че агенцията е пионер в предлагането на информационни услуги – вече над 170. Учениците разбраха, че най-възрастният данъкоплатец у нас е на 100 години. Те се увериха, че ако сме „отговорни днес, ще бъдем сигурни за утре“, какъвто е слоганът на агенцията.

Домакините бяха приготвили и различни изненади. Те организираха игра, в която учениците трябваше да се разделят на екипи и да изработят кула от вестници. Идеята беше да осъзнаят колко е важна екипната дейност, когато работиш в такава голяма държавна институция.

Инициативата бе организирана от г-жа Мими Гацева, учител по география и икономика. В нея взеха участие ученици от 8. “б“, 8. “г“, 9. “а“ и 9. “б“ клас.